het logo van de Meridian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. terug

Leuke links naar andere Meridians:

http://www.selfsteer.com/boats/view.php?boatTypeID=1878

http://astro.temple.edu/~bstavis/pr/meridian.htm

naar INDEX. . . . . . . . . . . .. de andere Meridians

 

Op verzoek een overzicht van de electronica bij mij aan boord. Electronica en zeewater gaat altijd maar beperkt goed. Maar het is zo verrekte handig.

Als log en snelheidsmeter: AUTOHELM BIDATA ST30 ROND. Voor navigatie een GARMIN GPS128, waarop je ook de snelheid (over de grond) en afstand mee meet. Dus is een log en snelheidsmeter niet echt noodzakelijk, maar wel leuk. Een marifoon ICOM IC-M59, eenvoudig maar funcioneel en zeer aan te raden.

Als je vaker alleen zeilt is een stuurautomaat onontbeerlijk: RAYMARINE ST1000+

Maar in dit digitale tijdperk ontkwam ook ik niet aan de verleiding om een laptop mee aan boord te nemen. Samen met een GPS muis, of met de GARMIN 128 kun je zeer eenvoudig en goedkoop op de laptop navigeren. Een gratis programma, dat heel goed werkt is SEACLEAR. Kaarten kun je met een eenvoudige scanner van je papieren kaarten maken. Er zit ook een "STITCH" programma bij waarmee je de A4 scans aaneen kunt plakken tot grotere zeekaarten. Tevens is er een callibratie-programma.

SHIPPLOTTER is een programma waarmee je ook kunt navigeren, maar wat tevens de mogelijkheid heeft om een AIS ontvangertje op de laptop aan te sluiten en waarmee je heel goed de grote schepen om je heen kunt volgen op de kaart waarop je navigeert. Het ontvangertje heb ik op MARKTPLAATS gekocht en is een simpele scanner, die sinds de politie niet meer afgeluisterd kan worden heel goedkoop aangeboden wordt. ZIE http://www.coaa.co.uk/shipplotter.htm en zeker: http://www.discriminator.nl/ais/index.html

Tevens gebruik ik ook het (gratis) programma WXTIDE (http://www.wxtide32.com) zodat ik onderweg op getijden water altijd kan zien waar en hoelaat het hoog water is. Heel handig is het natuurlijk om in een haven INTERNET te hebben. Veel havens hebben al deze mogelijkheid en steeds meer kom je gratis internet punten tegen. Kijk ook eens bij FON: (http://www.fon.com/en/info/whatsFon)

Ik gebruik hiervoor een USB WiFiontvanger van 2COM, (http://www.2com.nl/)die ik aan een lange USB kabel in de vlaggelijn kan hangen. Als ik internet ontvangst heb, heb ik ook BUIENRADAR.NL en UGRIB, een (gratis) programma met Gribfiles (http://www.grib.us/). Dus het weer bij de hand.

Via de laptop kan ik het thuisfront bereiken met de programma's SKYPE (http://www.skype.com/intl/nl/) en ik telefoneer met VOIPWISE (http://www.voipwise.com/en/index.html) (goedkoper kan niet in zowel binnen en buitenland) en natuurlijk je mail. Zelfs foto's kan ik op deze site zetten.

Met een DIGITENNE TV Stick kan ik ook de gartis TV Stations ontvangen (in binnen en buitenland)

WEL moet je eraan denken dat al deze troep electriciteit gebruikt en daar zijn wij zeilers natuurlijk niet overvloedig mee bedeeld. Een goede acculader is noodzakelijk.